spoon

Recent Recipes

Limonki-siła orzeźwiajacego smaku!!

0

Category : , , , ,


restauracja meksykańska, rzeszow, Rzeszów, Frida, jedzenie, tequila, meksykańska kuchnia, limonka, limonki, margarita

fot. Przemek Szuba

Dzisiaj będzie o limonkach.
Owoce te bardzo często wykorzystywane są w kuchni meksykańskiej. Można powiedzieć, że są tak samo charakterystyczne dla tej kuchni jak ostra papryka czy czekolada.
Limonki używane są w kuchni meksykanskiej zarówno jako dodatek do wszelakich potraw, począwszy od zup, tacos, buritos, deserów, a skonczywszy na drinkach. Limonki sa głównym składnikiem najbardziej znanego koktajlu przyrządzanego na bazie tequili, margarity. Będąc w Meksyku można zauważyć, że mieszkańcy tego kraju praktycznie limonki używają do wszystkiego, muszą chociażby skropić sobie nimi tacos kupione od ulicznego straganiarza.. inaczej potrawa ma całkiem inny smak..
Dlaczego Meksykanie tak bardzo cenią sobie te owoce? Czy tylko ze wzgledu na ich charakterystyczny smak i aromat?
Limonki, podobnie jak cytryny, zawierają bardzo dużo witaminy C, wapnia, potasu i fosforu. Sok zawarty w limonkach, pełen witamin i minerałów, ponoć skutecznie wzmacnia odporność organizmu, wspomaga przemianę materii i skutecznie oczyszcza organizm z wszelkich toksyn.
Limonka nadaje wyjątkowy smak potrawom, do których jest dodawana. Napoje z dodatkiem limonki orzeźwiają, skutecznie gaszą pragnienie, dodają energii, a nawet wzmacniają odporność. Nic dziwnego, że owoc ten tak często i skutecznie stosowany jest w kuchni meksykańskiej. Stąd wynika po raz kolejny, że kuchnia ta jest nie tylko smaczna, sycąca i niezywkle aromatyczna, ale także zdrowa.
Dlatego zapraszamy Państwa do częstego odwiedzania restauracji "Frida". Serwujemy w niej wiele potraw i drinków z użyciem limonki. Znajdą u nas Państwo m.in. wyjatkowo smaczny rosołek po meksykańsku z sokiem z limonki, ciecierzycę, guacamole oraz kilka różnych drinków, przyrzadzanych z użyciem tego owocu (margarity, mojito, caipirinha).



Zapraszamy:)
www.fridarestauracja.pl

0 komentarze:

Prześlij komentarz