Tacos - najpopularniejsza przekąska meksykańska..
Obok burito, tacos są najpopularniejszym daniem w Meksyku. Można je dostać wszędzie, w restauracjach, barach, pubach, a te najsmaczniejsze najlepiej kupić przyrzadzane na ulicy. Stanowią swego rodzaju przekąskę bądź danie główne, którym można się posilić w każdej chwili.
Tacos robione są przy użyciu placka kukurydzianego, rzadziej pszennego (w Meksyku można zobaczyć jak wytwarzane są owe placki przy użyciu specialnej maszyny, często wprost na ulicy lub w przydrożnej bramie:), nadziewane mięsem z kurczaka, wołowiny, wieprzowiny lub wszelkiego rodzaju owocami morza, z dodatkiem kolendry i soku z limonki.
Można je nieco wzbogacić dodając jeszcze więcej warzyw i salsę, ale w powyższej wersji są takie, jakimi spożywają je Meksykanie na codzień.
Co ważne, nie spotkamy w Meksyku tacos zrobionych z twardych, chrupiących tortilli, jakie często mamy okazję kupić w Polsce, lecz miękkie placki kukurydziane lub pszenne, dopiero co wcześniej usmażone.
Od nie dawna w restauracji "Frida" można spróbować "tacos z rybą" - dwie pyszne pszenne tortille z kawałkami ryby, sałatą, pico de gallo i salsą kukurydzianą, posypane kolendrą i skropnione sokiem z limonki..
Wkrótce planujemy poszerzenie menu o kolejne rodzaje tacos.
Serdecznie zapraszamy do smakowitej uczty:)
www.fridarestauracja.pl
Biała Jaskółka - powieść Jacka Tarana
3 lata temu